1. Voeding: wat is nou het ideale dieet?

1. Voeding: wat is nou het ideale dieet?

De zoektocht naar het ideale dieet: waar te beginnen?

Als er iets is wat veel verdeeldheid kent, dan staat de dieetcultuur hoog aangeschreven. De één zweert bij het nooit meer eten van koolhydraten en de ander beweert nog nooit zoveel energie te hebben gehad nadat ze gestopt zijn met het eten van vlees. Wat is nu het ideale dieet? Bestaat die eigenlijk wel? In dit artikel bespreken we hoe je een stap dichterbij het dieet kunt komen dat het beste bij jouw lichaam past.

Natuurlijke voeding: de sleutel tot een gezond dieet

Wanneer het aankomt op het kiezen van het perfecte dieet, zijn er twee zaken van levensbelang: door wie is het gemaakt en waar is het gemaakt? Onze lichamen hebben zich miljoenen jaren aangepast aan datgene wat Moeder Natuur voor ons heeft weten te maken. Hoewel de eiwitrepen die je in de supermarkt ziet staan weinig koolhydraten bevatten (iets wat tegenwoordig als boosdoener wordt gezien), betekent dit niet per se dat het een gezonde optie is. De kans is groot dat wat je ziet in de supermarkt met een lange ingrediëntenlijst meer kwaad dan goed doet voor je gezondheid. In de fitnessindustrie ligt de focus vaak op calorieën en macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten), maar ons lichaam is door Moeder Natuur veel complexer gebouwd dan simpelweg calorieën tellen om af te vallen (meer info hierover volgt in een later artikel). De eerste focus moet dus gelegd worden op het consumeren van voeding die direct uit de natuur komt, dus met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Eet lokaal: de voordelen voor je gezondheid en de omgeving

Daarnaast is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over waar je eten vandaan komt. De mens heeft door de snelle ontwikkeling van technologie enorm veel luxe tot zijn beschikking gekregen. Eén van deze luxes is het importeren van voedsel, waardoor we het hele jaar door toegang hebben tot allerlei soorten exotische voeding die je je maar kunt bedenken. Voor onze gezondheid is dit echter niet één van de beste ontwikkelingen geweest. Vroeger had de mens alleen toegang tot het voedsel dat hij of zij in de omgeving kon vinden en ook hierop heeft ons lichaam zich aangepast. Veel mensen hebben de misvatting dat voedsel simpelweg energie is, maar dat is slechts één kant van het verhaal. Voedsel is namelijk ook informatie. Door voedsel te consumeren, neem je een deel van de omgeving waarin het voedsel is gegroeid in je lichaam op. Die appel uit Nieuw-Zeeland bevat allerlei informatie uit de omgeving daar. Voedsel slaat zelfs het licht op van de zon. Mensen krijgen constant informatie uit de omgeving (met name van de zon) en als die informatie niet over eenkomt met datgene wat je eet, ontstaat er chaos in het lichaam. Daarom is er ook niet één dieet dat perfect is voor iedereen. De natuur geeft de mens datgene wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren in een bepaalde omgeving. De eerste stap die jij kunt zetten naar het perfecte dieet is dus om datgene te eten wat de natuur heeft gemaakt en dan specifiek in jouw omgeving (vlees, eieren, groente, fruit, etc.). Eet dus met de seizoenen mee en probeer zoveel mogelijk je boodschappen op een markt in de buurt te doen. Hiermee ondersteun je ook de lokale ondernemers!

Verder verdiepen: ontdek jouw ideale voedingsmiddelen

De informatie voor de eerste stap naar het perfecte dieet heb je nu tot je beschikking! In de producten die Moeder Natuur heeft gemaakt, bestaat echter ook nog veel verdeeldheid. Om jouw dieet nog verder te perfectioneren, zullen we in de volgende artikelen allerlei voedingsmiddelen bespreken. Denk hierbij aan de voordelen en nadelen van bepaalde voedingsgroepen, het belang van variatie en hoe je kunt achterhalen welke voedingsmiddelen specifiek voor jou het meest geschikt zijn.

Conclusie: de zoektocht naar het ideale dieet is persoonlijk

In dit artikel hebben we een aantal basisprincipes besproken om je te helpen bij het vinden van een dieet dat het beste bij jouw lichaam past. Onthoud dat er geen universeel "perfect" dieet is, maar dat je kunt beginnen met het eten van natuurlijke, lokale en seizoensgebonden voeding om een solide basis te leggen. Daarna kun je verder experimenteren en leren over de voedingsmiddelen die jouw lichaam het beste ondersteunen. Houd onze blog in de gaten voor meer artikelen over dit onderwerp en andere gezondheidstips!

Klik op het pijltje naar rechts om door te gaan naar het volgende artikel