3. Intermittent fasting: een reiniging voor het lichaam!

3. Intermittent fasting: een reiniging voor het lichaam!

In dit artikel wordt het proces van autofagie besproken en hoe intermittent fasting hier invloed op uitoefent. In het vorige artikel is de werking van ketonen op vet verbranding uitgebreid besproken. Wij raden aan dit artikel eerst te lezen voordat je aan deze begint. Scrol hiervoor helemaal naar beneden en druk op het pijltje naar links om te navigeren naar het vorige artikel.

De werking van autofagie

Iedere auto-eigenaar is zich wel bewust van het feit dat zijn dierbare bezitting zo nu en dan toe is aan het vervangen van bepaalde onderdelen of dat een bepaald gedeelte niet meer kan zonder een grondige schoonmaak. Veel mensen verwaarlozen echter hun meest dierbare bezitting: het eigen lichaam. Ons lichaam is non-stop aan het werk om ons in leven te houden. Het is dan ook niet heel moeilijk om te bedenken dat bepaalde delen van ons lichaam, sommige sneller dan andere, versleten raken. Gelukkig is ons lichaam heel efficiënt in het vernieuwingsproces. Het heeft als het ware interne schoonmaakploegen die alle niet goed functionerende bouwstenen kunnen opsporen, opeten en weer splinternieuw vrijgeven aan het lichaam. Daarbij worden de beste bouwstenen in ons lichaam nog sterker gemaakt dan dat ze al waren. Dit prachtige recycleproces wordt ook wel autofagie genoemd. De Japanner Yoshinori Ohsumi heeft de nobelprijs in 2016 gewonnen door zijn ontdekkingen over autofagie en de beschermende werking hiervan op ziektes als Alzheimer, Parkinson en verschillende varianten kanker. Naast dat het beschermt tegen ziektes, maakt het je lichaam over het algemeen eenvoudigweg krachtiger: betere conditie, sterker immuunsysteem, mooiere huid etc.

Relatie autofagie vasten

Dit klinkt natuurlijk allemaal wel leuk en aardig, maar hoe krijg je nou toegang tot dit waanzinnige proces? Simpel, stop even met eten. Door constant eten te moeten verteren, krijgt het lichaam bijna nooit een gouden kans om eens even aan de schoonmaak te beginnen. Door te vasten krijgt het lichaam dan ook eindelijk de rust om opzoek te gaan naar de kapotte onderdelen en deze te vervangen. Autofagie komt pas echt van start na ongeveer 24 uur vasten en bereikt zijn toppunt rond de 72 uur. Het is dan ook handig om eens in de paar weken of maanden een wat langere vast in te plannen, zolang je er een goed gevoel bij hebt.

Er zijn echter nog meer manieren die autofagie kunnen stimuleren. Meer informatie hierover volgt in een later artikel