2. Voeding: dieren vs planten!

2. Voeding: dieren vs planten!

De opkomst van plantaardige vleesvervangers en het belang van dierlijke voeding

Steeds vaker ziet men plantaardige vleesvervangers liggen in de schappen. Deze producten zouden voordelig zijn voor onze gezondheid, het klimaat en de dieren. Echter lijkt niets verder van de waarheid te liggen. Voor nu zullen we ons focussen op het eerste onderwerp van de drie aannames. In dit artikel wordt het belang van dierlijke voedingsmiddelen voor onze gezondheid besproken en wordt duidelijk dat plantaardig eten minder essentieel blijkt te zijn dan wat er door veel mensen gedacht wordt.

Onze anatomie: gemaakt om vlees te eten

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van de mens is het duidelijk dat vanaf een bepaald moment onze hersenen aanzienlijk begonnen te groeien. Toevalligerwijs lijkt dat moment samen te vallen met de periode dat we begonnen met het consumeren van dieren. Dit is echter niet de enige aanwijzing die we uit onze anatomie kunnen halen. We hebben namelijk ook een relatief grote dunne darm vergeleken met onze dikke darm. In de dunne darm worden veel voedingsstoffen opgenomen die terug te vinden zijn in vlees en de dikke darm zorgt vooral voor het fermentatieproces, dus dan gaan bacteriën ermee aan de slag. In de natuur zijn dieren met een grote dikke darm over het algemeen planteneters en het omgekeerde is waar voor dieren met een grote dunne darm. Daarnaast is de zuurtegraad van ons maagzuur ook een opmerkelijk gegeven. Het maagzuur van een mens is veel zuurder dan dat van dieren die leven van planten. Ook dit hint op het feit dat ons lichaam gemaakt is om vlees te eten. Uit onze lichaamsbouw kunnen we dus concluderen dat we wel degelijk gemaakt zijn om dieren te consumeren.

Planten als levende wezens en hun verdedigingsmechanismen

Verder is het belangrijk om te beseffen dat planten levende wezens zijn, iets wat mensen vaak vergeten. Net zoals elk ander levend wezen willen ook zij niet doodgaan. Helaas voor hen kunnen zij niet zoals dieren wegrennen wanneer het nodig is, dus moeten zij zich op een andere manier beschermen. Om die reden heeft de natuur besloten om planten antinutriënten te geven. Antinutriënten zijn stoffen die een beetje met gif vergeleken kunnen worden, echter zijn de gevolgen op de korte termijn wel een stuk minder. Deze antinutriënten zorgen er namelijk voor dat wij bepaalde voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen en in sommige gevallen zorgt het zelfs voor beschadiging van de darminhoud. Wanneer wij groentes rauw (door groentes goed te koken verwijder je een groot deel van de antinutriënten, maar dus ook de vitamines en mineralen) eten krijgen wij deze antinutriënten dus ook binnen. Groenten, noten, peulvruchuchten, granen, zaden en pitten zijn dus allemaal delen van de plant die niet gegeten willen worden. Het enige deel dat wél gegeten wil worden, is het fruit. Planten doen hun best om het fruit zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de mens, zodat het gegeten wordt en de zaadjes van de plant weer verder verspreid kunnen worden. Fruit bevat daarom van al het plantaardige eten de minste antinutriënten en daarom kan je die het beste consumeren. Gelukkig zijn die ook het lekkerst! Dieren daarentegen kunnen gewoon wegrennen of terugvechten en hebben daarom ook minder behoefte aan de aanmaak van antinutriënten.

Onmisbare voedingsstoffen in dierlijk voedsel

Tot slot bevat dierlijk voedsel (vlees, vis, eieren en zuivel) zoveel onmisbare eiwitten, vetten, vitamines en mineralen dat het eigenlijk niet uit een gezond dieet is weg te denken. Deze voedingsstoffen zijn in veel mindere mate aanwezig in plantaardig eten en kunnen wij bovendien door ons relatief kleine verteringsysteem veel lastiger opnemen. Je zou daarom bijna kunnen zeggen dat een goed stuk vlees (van een dier dat op een zoveel mogelijk natuurlijke manier heeft geleefd) eigenlijk meer op een salade lijkt dan een salade die voornamelijk uit groenten bestaat.

Conclusie en het belang van verantwoorde vleeskeuze

Hopelijk heb je nu wat meer inzicht over het belang van dierlijk voedsel in ons dieet. Het is belangrijk om te beseffen dat ons lichaam is ontworpen om dierlijke producten te consumeren, en dat deze voedingsmiddelen een essentiële rol spelen in een gezond voedingspatroon. Planten, hoewel ze zeker hun plaats hebben in ons dieet, kunnen niet volledig voorzien in alle voedingsstoffen die we nodig hebben en bevatten bovendien antinutriënten die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren.

Dat gezegd hebbende, is het essentieel om te kiezen voor verantwoord geproduceerd vlees, afkomstig van dieren die op een natuurlijke en duurzame manier zijn grootgebracht. In het volgende artikel gaan we ons richten op welk soort vlees je het beste kunt consumeren, en hoe je verantwoorde keuzes kunt maken bij het kopen van dierlijke producten.