4. Voeding: van kop tot staart!
De waarde van orgaanvlees in ons dieet
Uit de vorige artikelen is duidelijk geworden dat het eten van dieren wel degelijk belangrijk is voor onze gezondheid. Toch worden kostbare delen van dieren vaak verspild. Met deze kostbare delen worden de organen van het dier bedoeld: hart, lever, nieren, etc. Vlees dat bijna overal te vinden is, bestaat vaak alleen uit spieren. Dit is heel erg zonde, omdat juist de organen enorm veel voedingsstoffen bevatten.
Traditionele benadering van orgaanvlees
Wanneer er gekeken wordt naar bepaalde stammen die nog steeds als jagers en verzamelaars leven, dan ziet men dat zij enorm veel waarde hechten aan de organen. Vaak worden ze apart gehouden voor de zwangere vrouwen, omdat zij extra voedingstoffen nodig hebben om ook het kind te voorzien. Zelfs van de botten wordt een bouillon gemaakt wat ook veel vitamines en mineralen bevat. Helaas wordt orgaanvlees in onze maatschappij nogal verwaarloosd. Dit is niet alleen zonde door het feit dat we er gezonder van zouden worden, maar ook voor het dier dat zijn leven heeft gegeven voor onze consumptie. In plaats van volledig gebruik te maken van zijn opoffering kiezen wij ervoor om er niet naar om te kijken en alleen te focussen op datgene wat ons aanspreekt.
De gezondheidsvoordelen van orgaanvlees
Orgaanvlees is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Zo bevat lever bijvoorbeeld hoge hoeveelheden vitamine A, B12, ijzer en koper. Nieren zijn een goede bron van selenium en riboflavine, terwijl het hart rijk is aan co-enzym Q10 en taurine. Door orgaanvlees te eten, profiteer je van deze voedingsstoffen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid.
Het integreren van orgaanvlees in het dieet
Het is daarom van belang dat men weer gaat proberen om orgaanvlees in zijn of haar dieet te implementeren. Het beste orgaan om mee te beginnen is met uitstek de lever. De lever kan als de multivitamine van de natuur gezien worden en daarom ook het beste orgaan om mee te beginnen. In het begin kan de smaak enigszins overweldigend zijn, maar naarmate de tijd vordert, leer je de smaak vanzelf te waarderen. Daarna kun je ervoor kiezen om nog meer verschillende soorten organen te implementeren in je dieet, maar probeer wel op zoek te gaan naar orgaanvlees van een dier dat op een zo natuurlijk mogelijke manier heeft geleefd (probeer een goede boerderij te vinden).
Het integreren van orgaanvlees in ons dieet is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en het respecteren van het dier dat zijn leven heeft gegeven voor onze consumptie. Door orgaanvlees te eten, maken we optimaal gebruik van de voedingswaarde van het dier en verminderen we voedselverspilling. Het is belangrijk om te kiezen voor orgaanvlees van dieren die op een natuurlijke manier zijn grootgebracht, om zo de kwaliteit en voedingswaarde van het vlees te waarborgen.
Tips voor het bereiden van orgaanvlees
Voor sommige mensen kan het bereiden en eten van orgaanvlees een uitdaging zijn, vooral vanwege de onbekendheid en de sterke smaak. Hier zijn enkele tips om orgaanvlees op een smakelijke manier te bereiden:
Begin met milder smakende organen zoals kippenlever, die een toegankelijkere smaak hebben in vergelijking met runderlever.
Bereid de organen op een manier die je bekend is, zoals het bakken, stoven of grillen, en voeg smaakmakers toe die je lekker vindt.
Combineer orgaanvlees met andere ingrediënten die je lekker vindt, zoals uien, knoflook, groenten of specerijen, om de smaak in balans te brengen.
Experimenteer met verschillende recepten en bereidingswijzen om orgaanvlees te vinden dat bij jouw smaakvoorkeuren past.
Orgaanvlees: een stap richting duurzaamheid en gezondheid
In deze blog hebben we de voordelen van het eten van orgaanvlees voor onze gezondheid en het milieu besproken. Door orgaanvlees in ons dieet op te nemen, kunnen we profiteren van de hoge voedingswaarde en bijdragen aan een duurzamere voedselconsumptie. Het is tijd om de waarde van orgaanvlees te herontdekken en te genieten van de smaak en gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft.